Let op!

 

We leven in een digitaal tijdperk waardoor het erg makkelijk is geworden om achter de anonimiteit van het toetsenbord te schuilen en zich anders voor te doen dan dat men in werkelijkheid is.

Daarnaast leven we ook in een tijd dat het erg makkelijk gemaakt wordt om via internet of een andere snelle manier een papiertje te halen (lees kopen) waarop staat dat ze gecertificeerd instructeur zijn. Helaas trekt de makkelijke weg bijna altijd verkeerde mensen die misbruik (proberen te) maken van deze ontwikkeling en verwachten dat ze binnen een aantal maanden instructeur kunnen worden in enig vorm van vechtkunst.

 

 

Politiek binnen Jeet Kune Do

 

Er zijn ‘gecertificeerde’ leraren die niet over de kwaliteit beschikken om goed en gedegen les te geven. Deze kunnen vaak zelf niet de praktijk voordoen, laat staan overbrengen! Daarentegen zijn er ook instructeurs met de juiste intenties en capaciteiten die goed les kunnen geven, maar niet de drang hebben om perse een papiertje te halen door de politiek die er binnen de huidige JKD wereld bestaat. Het feit is, dat een papiertje niet zoveel meer zegt tegenwoordig. Vroeger moest men jaren trainen om het papiertje te verdienen en daarmee formeel toestemming te hebben al het geleerde materiaal over te brengen naar eigen leerlingen.
Nu betaal je een bedrag en binnen een aantal maanden, weken of zelfs in één dag kun je ‘gecertificeerd’ instructeur worden onder een bekende naam.
Laat je dus niet gek maken door naam, mooi taalgebruik, maar kijk naar wat jij belangrijk vindt en wat je zoekt in een instructeur.

 

Op de website van The Bruce Lee Foundation staat een mooi stuk tekst over certificering op basis van het niveau van kennis en kunde van instructeurs

 

- Certification (bron: www.bruceleefoundation.org)

 ‘’How long does it take to move through the levels the instructor has set up and how long does it take to become a certified instructor? This is, of course, subjective on the part of the instructor; however, you should not be able to receive an instructor certification in a weekend, a week, a month, or perhaps even a year. If your instructor has care about what he is passing on, he or she will want to be sure that you have a solid grasp and are able to perform in combat with a level of calm confidence so that the weapons you possess are at your disposal when you call on them. There should not be a direct correlation to the amount of money you spend and the amount of time it takes to move through the levels and/or receive your certification rather, certification should be based on the mastery of skill, confidence and comprehension.’’

 

Op het moment dat je op een JKD school dingen ziet als bijvoorbeeld:

1.      Uniformen en bandensysteem

2.      Vaste standen van het lichaam bij het trainen en/of vaste vormen zoals kata’s

3.      Instructeur en leerlingen die trainen op blote voeten

4.      Veelal horizontale stoten

5.      Telegrafisch bewegen, geen structuur

6.      Instructeurs die zelf niet fit zijn

7.      Instructeurs die leerlingen een onderdeel binnen het systeem over laten nemen uit gebrek van eigen ervaring

Horen alarmbellen af te gaan en moet men zichzelf af vragen of dit wel de juiste school voor hen is.

 

 

Vuil spel

 

Helaas hebben ook wij te maken met vuil spel. Sinds 2008 richt My Own Jeet Kune Do zich op het bevorderen van de veiligheid en het welzijn van haar leden en gasten. In het eerste jaar heeft een leerling voor een aantal maanden trainingen gevolgd bij ons. Na het betrappen op diverse leugens, intimidatie naar mede leerlingen en de ambitie om in een niet realistische tijd instructeur te willen worden, ging het helaas niet meer.
Wij hebben deze persoon de deur moeten wijzen en sindsdien is het een ex-leerling van de school.

 

Buiten deze paar maanden bij ons had deze persoon, naast een karate verleden, geen ervaring met Jeet kune do. Deze ex-leerling van ons is vervolgens naar een collega Jeet Kune Do instructeur gegaan en heeft binnen korte periode zijn papiertje behaald.
Tijdens zijn instructeursopleiding had hij de behoefte om zo nu en dan zijn bevindingen te delen en dan met name wat er volgens hem ontbrak tijdens zijn opleiding.
Het is niet sjeik en niet aan ons om daar een waardeoordeel aan te geven. Nu hij zijn instructeurspapiertje heeft zint hij op wraak. Deze meneer is gekwetst en heeft persoonlijk verteld wat zijn ambities zijn t.o.v. ons.

 

Als eerst is hij de beheerder en eigenaar van o.a. de websites wadoweesp.nl en sifumichael.nl en diverse Facebook groepen. Zo beheert hij er nog meerdere, waar wij vermoedelijk geen weet van hebben. Naast de ‘aanval’ in te zetten via verschillende websites en duidelijke verwijzingen via zijn blogs op Wordpress, is hij druk bezig om op Facebook namen van ons en onze groepen te gebruiken om ons in de gaten te houden en om negatieve privéberichten naar onze leerlingen, vrienden en zelfs familie te sturen waarin hij ons en onze school zwart maakt. Hiermee hoopt hij mensen bij ons weg te houden of juist vanuit ons naar zijn school toe te halen. Hij beheert op facebook groepen met o.a. de namen Jeet Kune Do NL, Jeet Kune Do Nederland e.d.
Zoals aangegeven zijn niet alleen wij het slachtoffer van deze meneer. Zelfs instructeurs uit andere landen probeerde hij te overtuigen om na uitnodiging door ons, niet naar Nederland te komen om een seminar te geven op onze school!

Een aantal andere Jeet Kune Do instructeurs doen het ook slecht bij hem. Als zij een andere mening hebben gevormd of hem hebben gecorrigeerd tijdens het uitoefenen van de vechtkunst, acht deze heer het nodig om daar acties tegenover te stellen. Hij heeft zelfs Nederlands grootste en bekendste vechtsport magazine benadert om slecht te spreken over diverse leraren. Gelukkig trappen zowel internationale leraren als leraren binnen Nederland niet in zijn mooie verhalen en vorm van onderbouwing, en was de redactie van het blad ook niet erg gecharmeerd van zijn mail.
Af en toe kan hij niet anders dan zijn woorden terug nemen nadat hij iets geverifieerd heeft. Waaronder de banen en functies in het privé leven van de heer Tieleman, maar ook grote complimenten die wij hebben gekregen van diverse Jeet Kune Do leraren van over de hele wereld. Eén daarvan was zelfs de hoofdinstructeur van de JKD organisatie waar deze persoon onder valt.
 

Mensen die geïnteresseerd zijn in het volgen van Jeet Kune Do met de goede intenties, met het idee om de kunst te volgen van Bruce Lee, moeten weten hoe het er in Nederland voor staat. Vooral moet men letten op het kopiëren van onze namen op het internet, Facebook, YouTube, trainingsoefeningen, kleding, website kleuren en nog meer. Wij hebben deze meneer er dan ook op gewezen, dat hij speelt met levens van mensen als hij oefeningen en handelingen kopieert of juist zegt dat zij niet werken, zonder te begrijpen waar het om gaat.

 

Na diverse voorbeelden en manieren van zwartmakerij, zijn wij gedwongen geweest om een notitie te sturen naar de politie wegens smaad, laster en belediging. Wij hebben diverse getuigen, maar ook beelden van berichten over ons afkomstig van deze meneer van diverse websites en forums.
Wij hebben na deze meneer nooit een leerling meer de deur hoeven te wijzen of zoiets extreems moeten ondernemen.

 

Wij geloven er dan ook heilig in, dat mensen uiteindelijk kiezen voor zichtbare kwaliteit in plaats van iemand die naam wilt maken door slecht over andere te praten en probeert via zwartmakerij eigen zwakte te camoufleren. Wij nemen het dan ook uiteindelijk als een groot compliment dat iemand ons zo goed in de gaten houdt. Wij blijken een groot inspiratie voor hem te zijn.

 

Quote

My Own Jeet Kune Do steunt NSGK

MOJKD steunt NSGK

Bruce lee

Bruce Lee

Wing Chun class

Wing Chun

JKD Techniek

JKD Technieken

P.A.T.

Priveles