Theorie & Principles

 

Enkele theorieën en principes waarmee aspecten binnen het JKD verduidelijkt worden.

 

Eén van de bekende principes zijn;

 

‘’Empty your mind, be formless, shapeless -- like water. Now you put water in a cup, it becomes the cup; You put water into a bottle it becomes the bottle; You put it in a teapot it becomes the teapot. Water can flow or it can crash. Be water, my friend’’.
- Bruce Lee

 

 

En

 

 

"Using No Way As Way, Having no Limitation As Limitation."
-Bruce Lee

 

 

Economy of motion

JKD staat bekend om zijn om zijn bewegelijkheid en zijn onvoorspelbaarheid.
Daarom is het ook belangrijk om in een gevecht niet te lang op dezelfde plek te blijven staan. Hiermee laat je de tegenstander steeds raden wat je gaat doen, en jij bent zowel defensief als aanvallend in het voordeel.
Toch moet het duidelijk zijn, dat je niet steeds moet blijven bewegen of moet rondrennen tijdens een gevecht. Een belangrijk feit binnen het JKD blijft ‘’zo min mogelijk energie verbruiken, het maximale resultaat behalen. Dit is een zeer complex maar belangrijk onderdeel in My Own Jeet Kune Do.

 

 

Five ways of attack

 

 

SDA: Single Direct Attack

SDA bestaat uit het toepassen van één enkel, geplaatste techniek. Zo snel en zo hard mogelijk direct naar het doel. Eén beweging en direct geplaatst. Simpel, direct en effectief.

ABC: Attack By Combination

Dit zijn diverse combinaties, waarbij stoten en trappen elkaar afwisselen in diverse ritmes.

HIA/FIA: Hand Immobilization Attack / Feet Immobilization Attack

Hierbij immobiliseer je de handen en/of benen van je tegenstander, voordat hij eventueel kan toeslaan. Hierbij staat hij of zij open voor een eventuele tegenaanval.

 

PIA: Progressive Indirect Attack

 

Hiermee zijn feints of beter bekend schijnbewegingen de sleutel tot succes. Je maakt een schijnbeweging waardoor de tegenstander denkt dat je ‘’een bepaald techniek’’ uitvoert. Terwijl je tegenstander hierdoor misleid wordt, sla je op een ‘’andere’’ manier toe. Een indirecte manier van aanvallen.

ABD: Attack By Drawing

Met de ABD lok je een aanval uit van de tegenstander. Je laat bijvoorbeeld je hoofd onbedekt, waardoor hij of zij je hoofd als mikpunt neemt. Jij was hier van tevoren op voorbereid en ontwijkt de stoot en maakt een tegenaanval.
Jij lokt uit een reactie, daarop speel je in en maak je je eigen actie.

 

 

Four ways of defense
SBD: Single Block Defense

 

 

Met de SBD verdedig je jezelf door één directe blok uit te voeren. Je tegenstander valt aan met een enkele stoot of trap en jij blokt.

 

CBD: Combinated Block Defense

 

Hierbij valt de tegenstander aan met diverse stoten en/of trappen. Jij verdedigt jezelf, door middel van meerdere blokken te gebruiken.

 

DBI: Defense By Immobilization

 

Voordat de tegenstander zijn gehele aanval kan inzetten, immobiliseer je zijn/haar handen en/of benen. Hierbij staat je tegenstander open voor een eventuele tegenaanval.

 

DBM: Defense By Moving

 

DBM is het verdedigen door te bewegen met je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een simpele stap naar achteren, naar voren of een stap opzij.
Ook leer je eventueel zoals boksers, te bob and weaven. Hierbij beweeg je jou romp diverse kanten op, om zo de stoten en/of trappen van de tegenstander te ontwijken. Dit onderdeel is zeer belangrijk in MOJKD.

 

 

The four ranges of combat

 

 

Dit zijn de vier afstanden binnen het vechtsysteem. Hierbinnen vind het fysieke zelfverdediging plaats.

 

Kicking Range:
Hierbij wordt er als eerst contact gemaakt met de benen.

 

 

Boxing Range:
Je kunt de tegenstander raken d.m.v. korte trappen en/of stoten.

 

 

Trapping range:
De bedoel in trapping range, is om de tegenstander zodanig te immobiliseren, dat hij of zij niet meer kan ontsnappen of vrij kan bewegen. Dit is de ruggengraat binnen JKD. Technieken van alle afstanden kun je in trapping range hanteren.

 

 

Grappling Range:
In dit geval word er gebruik gemaakt van klemmen, locks, worpen of takedowns. Dit word meestal gecombineerd, waardoor het gevecht zich vaak op de grond afspeelt.

 

 

 

Intercepting

 

 

Jeet kune do betekent letterlijk "The way of the intercepting fist".
Hiermee was herkenbaar, dat aanvallen zo vaak mogelijk "onderschept" moesten worden voor hun effectiviteit en snelheid.
Bruce was daarom ook zijn tijd ver vooruit en dacht niet alleen in het traditionele blokken, maar geloofde ook in het ontwijken en in het onderscheppen van aanvallen. Dit maakt JKD juist zo divers en zo effectief.

 

Quote

My Own Jeet Kune Do steunt NSGK

MOJKD steunt NSGK

Bruce lee

Bruce Lee

Wing Chun class

Wing Chun

JKD Techniek

JKD Technieken

P.A.T.

Priveles