Ben Tieleman

 

Altijd al, was hij geïnteresseerd in vechtsporten, zelfverdediging, filosofie en lesgeven. Het duurde dan ook niet lang voordat Ben hiermee begon. Hij begon zijn martial art training op zijn vijftiende jaar. Zijn vader was werkzaam binnen defensie en had gewerkt bij het leger, marechaussee en politie.  Voornamelijk simpele, ‘gemene’ controle technieken en stoten werden hem bijgebracht.

 

Vervolgens kwam hij in aanraking met Kung Fu. Hierbij wilde hij zichzelf zowel fysiek als mentaal ontwikkelen, maar voelde zich beperkt in zijn doen en laten. Achteraf was dit te stijfjes en niet praktisch.

Hij ging verder zoeken en kwam via mondelinge reclame bij Xing Yi Quan, een interne Kung Fu stijl, die werd gegeven door Sifu Qiu Rong Zhao (oprichter en hoofdinstructeur van Jing Wu Kung Fu Nederland / Ex Bondscoach China). Daarnaast heeft Ben kort San Shou (Chinees Free-fight) gevolgd. Helaas voldeed ook Xing Yi niet aan zijn verwachtingen.

 

Op een avond keek Ben een documentaire over Bruce lee, ook wel Jun Fan Lee genoemd. Net als velen dacht hij, dat Bruce Lee alleen een acteur was maar dat bleek anders te zijn. Hij heeft gedurende zijn leven vele Martial Arts en westerse vechtstijlen bestudeerd en beoefend.

Ben voelde net als Bruce Lee, dat o.a. traditionele stijlen je beperken in je zelfexpressie en dat je de stijl uit, maar niet jezelf.

Na deze documentaire was hij zo enthousiast dat hij zich volledig op het Jeet Kune Do besloot te richten.

 

Hij zocht een JKD school die hem kon helpen in zijn JKD proces. Na diverse seminars en lessen te hebben gevolgd, ontdekte hij al snel dat het op lange termijn een verloren zoektocht was. Wat zij deden waren diverse stijlen mixen, Wing Chun met een vleugje JKD of vele stok en mes oefeningen. Zij noemden dit dan JKD maar dit was het niet en ook niet zoals Bruce Lee het bedoeld had.

JKD is een geavanceerde vechtkunst waarbij het gaat om simpliciteit, directheid en effectiviteit. Al dit moet beoefend worden op een realistische manier. Menige instructeurs volgen de principes niet en voegen teveel dingen toe waarbij het doel verloren gaat. JKD word aantrekkelijk gemaakt door mooie en ‘flashy’ bewegingen die geen recht doen op het moment dat je het nodig hebt. Ook blijft een deel hangen bij het stof wat Sijo Lee deed in zijn jonge jaren. Ook dit is geen JKD en word gezien als aangepaste Wing Chun.

 

Tijdens zijn martial art reis heeft Ben diverse hoogstaande en bekende Jeet Kune Do instructeurs ontmoet, seminars en trainingen gevolgd en uitgenodigd. Vele kwamen naar hem toe en vroegen waarvan hij vandaan kwam en wie hem had getraind. Zijn antwoord luidde dat hij jaren JKD heeft gevolgd, organisatie(s) vast en los heeft gelaten en verder zichzelf heeft getraind. Zij konden dit vaak niet geloven en gaven diverse complimenten aan Ben en zijn leerlingen. Ook is hem door een JKD instructeur een ‘papiertje’ aangeboden. Hij gaf aan dat door hard werken en de principes te volgen wat JKD in feite JKD maakt door de leringen van Sijo Lee, dat het heel duidelijk is en dat deze genomen moeten worden zoals het er staat en aangeleerd wordt. Vele voegen toe, leren het onvolledig aan of doen hun ‘eigen’ ding en noemen het JKD, wat niet juist is. Belangrijk binnen het JKD is het verschil weten tussen kennen en kunnen, zien en begrijpen. Een aantal voorbeelden van Sijo Lee zelf:

Before I studied the art, a punch was just like a punch, a kick just like a kick. After I studied the art, a punch is no longer a punch, a kick is no longer a kick. Now that I understand the art, a punch is just like a punch, a kick is just like a kick.” – Bruce Lee

 

‘’There is no mystery about my style. My movements are simple, direct and non-classical. The extraordinary part of it lies in its simplicity. I always believe that the easy way is the right way. Jeet Kune-Do is simply the direct expression of one's feelings with the minimum of movements and energy.’’ – Bruce Lee

 

Jeet Kune Do betekent veel voor Ben. Een manier van leven. Hierin kan hij zichzelf mentaal en fysiek ontwikkelen en uitten door middel van de visie, filosofie en principes binnen het JKD. Het is o.a. erg belangrijk dat je niet de stijl of anderen moest uiten maar echt "jezelf".

 

Na jaren intensief trainen in het JKD en ervaring hebben opgedaan op het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders), waar Ben tevens is afgestudeerd en gediplomeerd is door het ministerie van VWS en OCW, wilde hij zijn eigen school openen als gecertificeerd instructeur om Bruce Lee’s visie en ideeën over te brengen aan de medemens via de ‘rode’ draad die Sijo Lee heeft achtergelaten.

Ben wilde de perfecte naam voor zijn JKD school. Hij begreep dat het ging om zelf expressie, realiteit, filosofie en Jeet Kune Do zoals het bedoeld was. Hij wilde het zo dicht mogelijk houden waar het allemaal om gaat, wij als unieke individuen. Hij heeft zijn school ‘My Own Jeet Kune Do’ genoemd.

De school waarbij je je "eigen" Jeet Kune Do ontwikkeld.

 

Na ongeveer twee jaar nadat MOJKD zijn deuren openden, wilde hij meer weten over Wing Chun aangezien een aantal elementen binnen JKD komen vanuit het Wing Chun. Hij volgde daarom ook privé trainingen en werd uiteindelijk instructeur Wing Chun onder Remco Bon (Fourth generation Wing Chun instructor Yip Man Lineage). Hij valt onder het International Wing Chun Academy. Dit is de grootste martial art school in Australië.

 

                                   

 

Complimenten en aanbevelingen hebben Ben en zijn leerlingen ontvangen van diverse Jeet Kune Do en martial art instructeurs. 

 

 

                                                             

 

 

Voor het zien van meer foto's en wie deze instructeurs zijn: http://myownjeetkunedo.nl/media/

 

Wat anderen zeggen over Ben Tieleman:

 

 

"Ik begon met trainen bij Ben toen ik nog vrij jong was, veertien jaar. Het lijkt alsof het misschien erg spannend zou moeten zijn als jong meisje tussen al die volwassen kerels, maar ik merkte juist vanaf het eerste begin al dat er een fijne sfeer hing. Iedereen houdt rekening met je en met elkaar tijdens de lessen maar het doel, namelijk effectief trainen en beter worden, wordt nooit uit het oog verloren. Je merkt aan Ben dat hij veel ervaring heeft met lesgeven en dat hij weet wat hij doet.

Hoewel er soms grote groepen komen weet hij toch altijd weer aan iedereen individuele aandacht te geven. Ik merkte, vooral hierdoor, heel bewust dat ik steeds beter werd en steeds meer kon. Ook als ik in mijn eentje op straat liep voelde ik me altijd zeker van het feit niet dat ik alles en iedereen van me af zou kunnen slaan, maar dat ik er in ieder geval alles aan zou doen. Dit komt ook door de essentie van de visie van Ben en JKD: alleen doen wat écht werkt en de rest gewoon niet aanleren.

Op die manier staat je in een gevaarlijke situatie in de praktijk duidelijk voor ogen wat je te doen staat, in plaats van dat er allerlei technieken door je hoofd heen schieten maar dat je geen idee hebt welke op het moment het beste en hoe te gebruiken.

 

Een tijdje geleden heb ik dat ook in het echt mogen ervaren toen ik bijna werd meegenomen op straat in mijn studentenstad onder dwang van een mes. Ben zijn advies voor dit soort situaties was simpel en altijd hetzelfde: een mes is het meest lastige wapen dat er is dus je moet meewerken of wegrennen, behalve als je nergens heen kúnt rennen en de aanvaller er op uit is je ernstig te verwonden. Dat Ben dit ons keer op keer in heeft geprent en nooit zijn verhaal heeft veranderd of heeft uitgebreid heeft er zeker voor gezorgd dat ik kalm kon blijven en mezelf uit de situatie wist te halen.

Ik ben met de man meegelopen en pas toen hij het had weggestopt en de dreiging van het mes verdwenen was wist ik mezelf los te maken en weg te rennen.

Ik weet dan ook wel zeker dat ik mijn hele leven nog van de lessen die ik van Ben gehad heb zal kunnen profiteren en het zegt volgens mij genoeg over Bens kwaliteiten als JKD instructeur en leraar in het algemeen dat hij dit in mijn geval in minder dan vier jaar voor elkaar heeft weten te krijgen."

- E. Hangelbroek

 

 

 

‘’Ben is a dedicated JKD teacher and his teachings are quite profound. Not only in a physical way but also on a philosophical level. I never had the honour of meeting Bruce Lee, but I see in Ben a passionate and dedicated person who uses a lot of Bruce's vision and philosophy to teach not only his students but other people as well, to be and express yourself.

To me that's one of the greatest skills, to teach a certain vision with principles and still maintain yourself, growing, (self)reflecting and expressing. That all on an unique way.

 

The training sessions are always fun, intense and helpful. He possess the skills and is still learning everyday which I notice when we do private lessons together, he teaches me and I teach him.

It's also good the see that his students are so interested in the whole JKD way and put the effort not only for themselves but also to keep the true heritage of Bruce Lee's JKD alive.

Ben has the insight to help everybody on their own level and pace which suits every individual on their uniqueness no matter if it's in class, individual training or in daily life.’’

-  Remco Bon (Fourth generation Wing Chun instructor Yip Man Lineage)

 

 

 

"Around my 10th I came in contact for the first time with the phenomenon Bruce Lee. As a big fan I started to study the person behind the movies and the founder of Jeet Kune Do . Ever since I started looking for a JKD school nearby. Pretty fast I came to the conclusion that there were little real JKD schools in the Netherlands. The few that I could find were either too far or gave me a negative feeling about the school.

 

May 2008 I ended up at a young, enthusiastic and especially passionate person who shared the passion for JKD with me. He had just opened his school and after the trial lesson I was convinced. This young man understands and knows exactly what JKD stands for.

 

Meanwhile, five years have passed and each training I still get confirmed I made the right choice by choosing JKD and also made the right choice by choosing this school in Haarlem. The ambiance is extremely good, next to the hard work there is always the possibility for fun and relaxation. Despite the group classes each student receives his or her personal guidance and advice. In addition to the core principles, there is individual customization and is the name of the school, MY OWN Jeet Kune Do, to its full extent. Everyone gets the opportunity to explore and develop themselves.

 

Ben Tieleman literally walks and breathes JKD, knows what he is talking about and above all knows what he's doing. More importantly, he also knows how to translate this to his students on an individually level in a professional and responsible way. After each lesson, I still go home with the feeling that I have learned something.

By variety, but especially high quality of the lessons it remains interesting and doesn’t get boring, not even after 5 years. In fact this martial art is getting more interesting by the time! "

- Niels Westerveld, consultant crisis management, public safety and security community

 

Quote

My Own Jeet Kune Do steunt NSGK

MOJKD steunt NSGK

Bruce lee

Bruce Lee

Wing Chun class

Wing Chun

JKD Techniek

JKD Technieken

P.A.T.

Priveles